Reklama
Składniki:

- 1 kg schabu środkowego bez kości
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- bazylia suszona i świeża
- tymianek suszony i świeży
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami.

2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Ząbki czosnku obierz, zmiażdż w prasce.

3. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj skórką z cytryny, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Zawiń w folię, włóż na noc do lodówki.

4. Następnego dnia mięso odwiń z folii, włóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Skrop olejem, podlej odrobiną wody, przykryj.

Reklama

5. Piecz około 15 min w piekarniku o temp. 200 st. C. Potem obniż temp. do 180 st. C i piecz mięso jeszcze około 30 min, polewając wytwarzającym się sosem. Pięć minut przed końcem pieczenia mięso posyp posiekanymi ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama