Schab w owocowej galarecie

Opublikowano: 20.11.2009, 11:03
Reklama
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego bez kości
- cebula
- 1,5 szkl. soku jabłkowego
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki oleju
- mała kiść winogron jasnych
- mała kiść winogron ciemnych
- dojrzała brzoskwinia lub 2 połówki brzoskwiń z puszki
- pomarańcza
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, włóż do małego naczynia, obłóż cebulą. Zalej szklanką soku jabłkowego, odstaw w chłodne miejsce na 2 godz.
2. Schab osącz, natrzyj solą i pieprzem, posmaruj olejem. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej marynatą. Piecz ok. 1,5 godz. w 200 st. C. Następnie wyjmij, ostudź.
3. Sos z pieczenia przecedź. Żelatynę namocz w pozostałym soku, dodaj do sosu, podgrzej do rozpuszczenia, ostudź.
Reklama
4. Schab ułóż na półmisku, obłóż pokrojonymi owocami, zalej tężejącą galaretą, ostudź.
Reklama
Reklama
Reklama