Schab w listkach laurowych

Składniki:
- 2 kg schabu środkowego z kością
- 35 ładnych, dużych listków laurowych
- 3 duże cebule
- szklanka bulionu drobiowego
- łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 3 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Schab umyj, osusz, odetnij kości. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
2. Liście laurowe ułóż w miseczce, zalej ciepłym bulionem, odstaw na 30 min. Wyjęte z lodówki mięso natrzyj olejem, obłóż osączonymi listkami laurowymi (bulion zachowaj) i obwiąż sznurkiem.
3. Cebule obierz, pokrój w grube plastry i umieść w brytfannie. Na cebuli ułóż mięso, obok połóż odciętą wcześniej kość. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. Wstaw brytfankę, a po 10 min zmniejsz temp. do 175 st. C. Mięso posyp ziarenkami pieprzu, podlej bulionem z moczenia listków laurowych i piecz godzinę i 40 min. W czasie pieczenia mięso polewaj powstałym sosem. Gotowe wyjmij, pokrój w grube plastry.
4. Pieczeń podawaj z kluskami śląskimi lub ryżem.