Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 400 ml mleka,
  • 0,5 kg schabu,
  • 1 cebula lub kawałek pora,
  • sól i pieprz,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • smalec i olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:

Schab moczony w mleku powinien poczekać do smażenia ok. 4 godzin, a najlepiej aby mięso zamarynować i umieścić w lodówce na noc.

  1. Opłukany, pokrojony na plastry i obtłuczony tłuczkiem schab włóż do miski i zalej mlekiem z dodatkiem posiekanej w piórka cebuli lub pora tak, żeby cały schab był przykryty.
  2. Odstaw schab do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
  3. Schab wyjmij z mleka, odsącz, dopraw solą i pieprzem.
  4. Następnie schabowe w mleku, namocz w rozbełtanym jajku.
  5. Po mokrej panierce, czas na suchą - dokładnie obtocz schabowe w bułce tartej tak, by równomiernie się przykleiła.
  6. Kotlety schabowe w mleku smaż na rozgrzanej patelni do zrumienienia panierki. Podaj je z surówką i ziemniakami.

Artykuł pierwotnie opublikowany 07.11.2011 na zlecenie Edipresse.

Reklama

Koniecznie wypróbuj: 41 przepisów na schabKotlet schabowy wg Magdy GesslerSprawdzony przepis na schab w sosie własnym

Reklama
Reklama
Reklama