Szaszyki sataye z kurczaka - przepis
Kuchnia tajska oraz jej specjały sprawdzajaą się nie tylko podczas obiadu w restauracji. Spróbuj sataye z kurczaka prosto z grilla!

Opublikowano: 09.05.2013, 03:39
Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- cukier (łyżkę)
- pieprz czarny (łyżeczka)
- kolendrę (łyżeczka)
- kurkumę (1-2 łyżeczki)
- czosnek (ząbek)
- olej (łyżkę)
- sos sojowy (łyżkę)
- sok z jednej cytryny
- sos rybny (łyżeczkę)
Reklama
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie, ok 2 cm grubości, paski.
- Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Minimalny czas marynowania to 3h, jednak czym dłużej, tym lepiej, ponieważ smak będzie intensywniejszy.
- Następnie nadziewamy kurczaka na patyczki, które wcześniej moczymy chwilę w wodzie, dzięki czemu nie spalą się nam na grillu.
- Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do uzyskania złocistego koloru, mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Reklama
Zobacz także:
Kolorowe szaszłyki z grilla
Szaszłyki wieprzowe z warzywami
Reklama
Reklama
Reklama