Reklama
Składniki:

1 kg sarniny,
6 dag masła,
1 kg winnych jabłek,
sól,
pieprz,
0,5 szklanki wody.
Zaprawa:
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
1 duża cebula,
1 łyżka oleju,
1 łyżka octu,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka cukru,
10 ziaren pieprzu,
10 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren jałowca.

Reklama
Przygotowanie:

Zaprawa: warzywa zetrzeć. Pieprz, ziele angielskie i jałowiec zmielić. Ugniata z warzywami, aż puści sok. Wlać olej i ocet. Wsypać cukier i pokruszony listek laurowy. Obłożyć mięso. Pozostawić chłodnym miejscu na dwa dni. Przed przyrządzeniem wyjąć mięso z zaprawy i osuszyć w ściereczce. Na rozgrzanym tłuszczu w szybkowarze podsmażyć mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć połówkami oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek. Zalać wodą. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Reklama
Reklama
Reklama