Reklama
Składniki:

- 1 kg filetów z sandacza
- 0,6 l śmietany 36%
- 30 dag pieczarek
- olej
- mąka
- 2 cebule
- koperek
- sól
- pieprz
- cytryna

Reklama
Przygotowanie:

Filety z sandacza opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić ostrym nożem na nieduże porcje, posypać solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, obficie skropić cytryną, lekko oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony.
Cebule obrać i pokroić w piórka, pieczarki przebrać, oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć, odciąć trzony, kapelusze pokroić w plasterki, podsmażyć w dużej patelni lub rondlu na niewielkiej ilości oleju. Zalać wszystko śmietaną i gotować
na wolnym ogniu przez 15 minut. Obsmażonego sandacza przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać przygotowaną śmietaną z pieczarkami i cebulą, posypać posiekanym koperkiem i skropić cytryną, wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika,
piec przez 15–20 minut.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama