Reklama
Składniki:

- 30 dag ozdobnych wstążek
- 20 dag tuńczyka w sosie własnym (z puszki) rozdrobnionego widelcem na kawałki
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- 4–5 gałązek bazylii

Reklama

Na sos winegret czosnkowy:
- 6–8 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2–3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i osącz na sitku.

2. Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Oliwki osącz z zalewy i pokrój na połówki. Tuńczyka rozgnieć widelcem. Wszystko razem przełóż do dużej miski.

3. Przyrządź sos winegret: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

4. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z makaronem. Polej sosem winegret i posyp listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama