Sałatka z rybą

Składniki:
- 40 dag filetów rybnych bez skóry, np. z soli, morszczuka
- cytryna
- sól
- pieprz
- 1 róża brokułu
- 4 pomidory
- kilka liści sałaty
- łyżeczka orzeszków pinii
- 150 ml jogurtu naturalnego
- cebulka dymka
Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Ugotować na parze, ostudzić, pokroić na kawałki, brokuł oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko, osączyć, ostudzić. Liście sałaty dokładnie opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oddzielić stwardniałe kawałki, pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić, opłukać, drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Kawałki ryby ułożyć na wymieszanych warzywach, polać sosem, posypać orzeszkami.
Rada: Aby zaostrzyć smak sosu, można do niego dodać odrobinę majonezu. Na kubeczek jogurtu wystarczy łyżka majonezu. Sos można też doprawić do smaku sokiem z cytryny lub skropić nim całą potrawę.
Źródło: "Przyjaciółka"