Sałatka z łososiem i parmezanem

Składniki:
- 25 dag plasterków łososia wędzonego na zimno
- 3–4 duże garście szpinaku
- 3–4 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 20 dag płatków parmezanu
- po 1/2 pęczka natki i bazylii
- oliwa
- cytryna
- sól, pieprz
- płynny miód
Przygotowanie:
1. Przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny, dopraw miodem, solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek oraz zioła. Wlej 3–4 łyżki oliwy i całość zmiksuj. Sos odstaw na kilka minut.
2. Przebierz szpinak, dokładnie opłucz, odwiruj. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, podziel na pojedyncze krążki.
3. Plastry łososia podziel na połówki, zwiń w różyczki. Szpinak (możesz go zastąpić gotową mieszanką sałat) wymieszaj z cebulą i parmezanem, obłóż różyczkami z łososia. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Natychmiast podawaj. Serwuj ze świeżym pieczywem.
4. Sałatka będzie miała nieco ostrzejszy smak, jeśli połowę szpinaku zastąpisz listkami rukoli. Dla urozmaicenia można
ją też posypać kaparami lub ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu. Wędzony łosoś dobrze też komponuje się z marynowanymi pieczarkami oraz marynowanymi ząbkami czosnku.