Reklama
Składniki:

- 8 płatów makaronowych lasagne
- 30–40 dag kurek
- 2 łyżki masła
- podwójny filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 5–10 połówek suszonych pomidorów
- biały ocet balsamiczny
- 1/2 pęczka natki
- sól
- pieprz
- oliwa

Reklama
Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz, płaty posmaruj oliwą, pokrój na połówki i pozostaw do przestygnięcia.

2. Na maśle uduś kurki, pod koniec duszenia grzyby oprósz solą oraz pieprzem.

3. Na drugiej patelni na oleju zeszklij jeden ząbek czosnku, dodaj mięso pokrojone w paski i razem podsmaż.

4. Mięso wymieszaj z kurkami i makaronem. Dodaj pokrojone na kawałki suszone pomidory.

5. Przygotuj sos. Łyżkę octu balsamicznego utrzyj z drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez
praskę i odrobiną soli do smaku. Dalej, ucierając, powoli dolewaj 4–5 łyżek oliwy.

Reklama

6. Gotowym, letnim sosem polej sałatkę. Obficie oprósz pieprzem oraz posyp drobno posiekaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama