Składniki:
- wędzona pierś kurczaka
- pół główki sałaty lodowej
- 10 dag liści młodej botwiny lub szpinaku
- 10 dag świeżych malin
- 50 ml octu balsamicznego
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- cytryna
- łyżeczka cukru
- jabłko
- szczypta majeranku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 10 dag sera owczego lub koziego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 dag pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
1. Sałatę lodową opłucz, otrząśnij z wody na sicie, porwij na niewielkie kawałki. Botwinkę umyj, osusz. Sałatę wymieszaj z botwinką. Pierś kurczaka pokrój w plastry. Pomidorki opłucz. Ser pokrusz na kawałki.
2. Połowę malin rozgnieć i wymieszaj z octem, miodem i musztardą. Ciągle ubijając trzepaczką lub blenderem, dolej oliwę cienkim strumieniem. Jabłko obierz, przekrój, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ósemki.
3. Kawałki jabłka podsmaż z cukrem, posyp majerankiem, ułóż na talerzach. Na nich rozłóż sałatę, przełóż plastrami kurczaka, posyp serem. Polej sosem, udekoruj resztą malin i pomidorkami. Posyp słonecznikiem.