Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 60 dag odwłoków kałamarnicy,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki siekanego koperku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 pomidory,
  • szczypta mielonego anyżu,
  • pieprz,
  • sól.
Reklama

Przygotowanie:
Reklama

Kałamarnice umyć, oczyścić i pokroić w półcentymetrowe krążki. Włożyć na chwilę do wrzącej, osolonej wody. Odsączyć. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać koperek, anyż, pieprz i sól do smaku i tym sosem zalać kałamarnice i odstawić na kilka godzin. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Pokroić w wiórki i wymieszać z cienkimi plastrami cebuli. Posypać nimi sałatkę.

Reklama
Reklama
Reklama