Wykwintna sałatka z kałamarnicy - sprawdź przepis
Sałatka z kałamarnicy to świetna propozycja na imprezową przekąskę!
Opublikowano: 30.03.2008, 16:35
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 60 dag odwłoków kałamarnicy,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- 1 czerwona cebula,
- 3 pomidory,
- szczypta mielonego anyżu,
- pieprz,
- sól.
Reklama
Przygotowanie:
Reklama
Kałamarnice umyć, oczyścić i pokroić w półcentymetrowe krążki. Włożyć na chwilę do wrzącej, osolonej wody. Odsączyć. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać koperek, anyż, pieprz i sól do smaku i tym sosem zalać kałamarnice i odstawić na kilka godzin. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Pokroić w wiórki i wymieszać z cienkimi plastrami cebuli. Posypać nimi sałatkę.
Reklama
Reklama
Reklama