Reklama
Składniki:

Warstwa 1:
- 50 dag śledzi

Reklama

Warstwa 2:
- 1 cebula
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- 4 ziemniaki
Warstwa 3:

- 3 marchewki
- sól
- pieprz

Na sos:
- po 1 szklance śmietany i majonezu

Przygotowanie:

Śledzie (jeśli słone, namoczyć w wodzie) pokroić na 1 cm kawałki. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, jajka ugotować na twardo, drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce). Na sos śmietanę starannie wymieszać z majonezem. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na jarzynowej tarce z dużymi oczkami. Buraczki ugotowane lub marynowane zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plastry. W salaterce układać warstwami przygotowane składniki. Zacząć od pokrojonych śledzi, potem każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem i polewać majonezem zmieszanym ze śmietaną. Udekorować natką pietruszki.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama