Ryż zapiekany z kurkami

Opublikowano: 10.06.2008, 14:12
Reklama
Składniki:
6 dag sera żółtego,
60 dag kurek,
cebula,
10 dag masła,
200 ml śmietany 22%,
25 dag ryżu długoziarnistego,
2 żółtka,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.
Reklama
Przygotowanie:
Do pół litra wody wsypać ryż. Gotować 20 minut na małym ogniu. Oczyścić grzyby. Pozbawić trzonków. Obraną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Wsypać grzyby. Przykryć. Dusić pół godziny. Po czym wymieszać z ryżem. Natłuścić naczynie żaroodporne. Wypełnić ryżem z grzybami. Śmietanę podgrzać z masłem. Przyprawić. Zdjąć z ognia. Zaciągnąć żółtkami. Zalać ryż. Oprószyć serem. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama