Reklama
Składniki:

1 szklanka ugotowanego ryżu,
1 1/2 szklanki miąższu niedojrzałego mango,
4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych,
7 czerwonych papryczek chili,
5 łyżek wiórków kokosowych,
3 łyżki oleju,
1 łyżka zielonej soczewicy,
2 łyżeczki gorczycy,
1 łyżeczka curry,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Ugotowany ryż wysypać na półmisek i wystudzić. Zmiksować wiórki kokosowe, i połowę mango. Na rozgrzany olej wrzucić gorczycę, soczewicę, posiekane drobno chili i pół łyżeczki curry. Gdy gorczyca zacznie pękać, wrzucić orzeszki ziemne i trzymać na ogniu, aż soczewica się przyrumieni. Dodać resztę mango i podgrzewać kilka minut na średnim ogniu, aż mango będzie ugotowane. Dodać zmiksowane wiórki kokosowe i gotować 5 minut. Do ostudzonego ryżu dodać szczyptę soli i pozostałe curry, cały czas mieszając powoli dodawać farsz. Przed podaniem podgrzać i podawać na gorąco.

Reklama
Reklama
Reklama