Ryż z jabłkami

Składniki:
40 dag jabłek,
20 dag ryżu,
400 ml mleka,
3 żółtka,
4 dag masła,
3 dag cukru pudru,
sok z cytryny,
wanilia.
Sos:
3 żółtka,
szklanka mleka,
6 dag cukru pudru,
3 dag masła,
wanilia.
Przygotowanie:
Opłukany w ciepłej wodzie ryż odcedzić. Wsypać do wrzącej wody i gotować przez 2 minuty. Następnie odcedzić. Wymieszać z wrzącym mlekiem. Ddoać masło i drobno pokrojoną wanilię. Dodać sól. Gotować na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
Przygotować sos: zagotować mleko. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mleko. Pojemnik wstawić do większego rondla z gorącą wodą. Podgrzewać do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Wyjąć z rondla. Dodawać po kawałku masła. Połączyć z ryżem.
Umyte jabłka obrać. Przekroić na pół usuwając gniazda nasienne. Zetrzeć na grubej tarce. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Połączyć z jabłkami. Do rormy nakładać ryż na przemian z jabłkami. Poczekać aż zastygnie.