Reklama
Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 50 dag wieprzowiny
- papryka
- puszka krojonego ananasa
- mały por
- 2–3 dymki
- marchew
- 20 dag różyczek brokułów
- 4 łyżki oleju sojowego
- 3–4 łyżki sosu sojowego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki octu ryżowego
- 1–2 łyżki wódki
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanej kolendry

Reklama
Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj sos sojowy z octem ryżowym, wódką, rozgniecionym czosnkiem i mąką ziemniaczaną. Wieprzowinę pokrój w kostkę o boku 2 cm, włóż do miski z marynatą, wymieszaj, odstaw na 15 min.

Reklama

2. Warzywa oczyść, umyj, drobno pokrój. Wieprzowinę smaż na oleju, mieszając, 5–6 min, aż się zarumieni ze wszystkich stron. Dodaj pokrojone warzywa i osączone kawałki ananasa. Smaż razem, mieszając, kolejne 5 min. Dodaj ryż, podlej kilkoma łyżkami zalewy z ananasa, wymieszaj i razem mocno podgrzej. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.

Reklama
Reklama
Reklama