Reklama
Składniki:

15 dag duszonej baraniny,
1 śledź,
łyżka mąki,
2 gotowane ziemniaki,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
2 jajka,
łyżka utartego żółtego sera,
cebula,
3 łyżeczki masła,
pieprz
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Oczyścić rybę. Obraną cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Kawałki mięsa, śledzia i ugotowane ziemniaki zmielić. Wymieszać z przysmażoną cebulą, mąką i śmietaną. Zmielić. Wlać żółtka. Posolić. Popierzyć. Z białek ubić pianę. Wymieszać z masą. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej masę. Piec 40 minut. Gdy zapiekanka zacznie odchodzić do brzegów formy, wyłożyć ją na płaski talerz. Kroić jak tort.

Reklama
Reklama
Reklama