Rydze z ziemniakami z patelni

Opublikowano: 12.09.2011, 09:13
Reklama
Składniki:
- 30 dag rydzów lub kurek
- 1 kg ziemniaków
- duża cebula
- pęczek natki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- ewentualnie suszony tymianek oraz gęsta, kwaśna śmietana
Reklama
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól. Gotuj 8–10 minut. Odcedź, lekko przestudź.
Reklama
2. Na patelni rozgrzej olej. Na nim podsmaż ziemniaki na rumiano. Przesuń je na bok patelni, a na wolnej przestrzeni umieść oczyszczone grzyby i cebulę pokrojoną w plasterki. Mieszając, smaż ok. 10 min. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj grzyby z ziemniakami. Posyp posiekaną natką. Podgrzewaj jeszcze 2–3 min. Danie podawaj z dużym kleksem kwaśnej śmietany.
Reklama
Reklama
Reklama