Reklama

Przygotowanie i duszenie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 275 kcal

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- 75 dag świeżych filetów z dorsza lub innej ryby
- 2 cebule
- 1 strąk papryki
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki wina
- świeży tymianek
- koncentrat pomidorowy
- papryka mielona
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, wrzuć na rozpuszczone w garnku masło, podgrzej, zeszklij.

2. Filety opłucz, osusz, pokrój na kawałki, smaż na patelni 5 min.

3. Dodaj umytą i pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora bez skórki, wino, przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką, przykryj, duś na małym ogniu 15 min.

4. Pod koniec dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, przypraw, posyp zieleniną.

Reklama

Cebula jest idealnym dodatkiem do potraw z ryb, tłumi nie przez wszystkich lubiany silny morski smak i aromat. Aby jej zapach był trwały, wrzuć pokrojoną cebulę na zimny tłuszcz i powoli podgrzewaj (podobnie rób z czosnkiem).

Reklama
Reklama
Reklama