Rybny pikantny kociołek
Do dłuższego duszenia używaj naczyń z grubym dnem – potrawy nie będą się w nich przypalać!

Przygotowanie i duszenie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 275 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 75 dag świeżych filetów z dorsza lub innej ryby
- 2 cebule
- 1 strąk papryki
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki wina
- świeży tymianek
- koncentrat pomidorowy
- papryka mielona
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, wrzuć na rozpuszczone w garnku masło, podgrzej, zeszklij.
2. Filety opłucz, osusz, pokrój na kawałki, smaż na patelni 5 min.
3. Dodaj umytą i pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora bez skórki, wino, przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką, przykryj, duś na małym ogniu 15 min.
4. Pod koniec dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, przypraw, posyp zieleniną.
Cebula jest idealnym dodatkiem do potraw z ryb, tłumi nie przez wszystkich lubiany silny morski smak i aromat. Aby jej zapach był trwały, wrzuć pokrojoną cebulę na zimny tłuszcz i powoli podgrzewaj (podobnie rób z czosnkiem).