Reklama
Składniki:

30 dag filetów z dorsza,
20 dag filetów z łososia (bez skóry i ości),
4 jajka,
2 białka,
4 łyżki masł,a
15 dag śmietany 36%,
1 dag świeżego szpinaku,
po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
sól,
pieprz.

Sos:
200 ml śmietanki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
1 łyżka białego wina deserowego,
1 łyżka soku z cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

Filety umyć i osuszyć. Dorsza zmiksować z dwoma jajkami, jednym białkiem i połową śmietany. Przygotować w taki sam sposób łososia. Obie masy przyprawić solą i pieprzem. Stopić dwie łyżki masła, dodać dwie łyżki wody, włożyć listki szpinaku. Mieszając, podgrzewać 5 minut. Ostudzić, posiekać, połączyć z pokrojoną zieleniną i połową masy z dorsza. Formę wysmarować masłem. Włożyć masę z łososia, następnie masę z dorsza ze szpinakiem, na koniec masę z samego dorsza. Przykryć folią aluminiową. Formę wstawić do kąpieli wodnej. Piec w temp. 180 st. C przez 45 minut. Ostudzić. Włożyć do lodówki na trzy godziny. Przygotować sos: wymieszać śmietanę z winem i sokiem cytrynowym. Zagotować. Wymieszać ze szczypiorkiem. Formę odwrócić dnem do góry, terrinę wyłóżyć na półmisek. Podawać z sosem.

Reklama
Reklama
Reklama