Ryba z piekarnika na kilka pysznych sposobów: przygotujesz ją z dodatkiem warzyw, z aromatycznym sosem lub zapieczesz w folii
Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, sakiewkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Możesz też wykorzystać je do zrobienia sosu do pieczonej ryby. Zobacz, jak przygotować pieczoną rybę.

Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, paczuszkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Po zmiksowaniu warzyw lub owoców, uzyskasz gęsty sos do ryby.
Spis treści:
	Ryba z piekarnika w folii
Popularna ryba z piekarnika to przede wszystkim łosoś i pstrąg. Idealnie soczyste pozwalają przygotować potrawę, która idealnie sprawdzi się na codzienny obiad lub od święta. Warto owinąć ją folią aluminiową albo włożyć do rękawa, by była kruchy i soczysty. Pamiętaj, by kupić rybę w dniu, w którym chcesz ją przygotować - unikaj mrożenia ryby i dowiedz się, jak przechowywać rybę w lodówce.
Składniki:
- filet z łososia lub pstrąga,
 - szczypta pieprzu,
 - szczypta soli gruboziarnistej,
 - kawałki cytryny,
 - sok wyciśnięty z jednej cytryny,
 - 3 ząbki czosnku,
 - gałązka rozmarynu.
 
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia lub pstrąga oczyść z ości i delikatnie przemyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 5-7 minut.
 - Rybę włóż do rękawa do pieczenia albo folii aluminiowej razem z cytryną, czosnkiem oraz gałązką rozmarynu.
 - Tak przygotowane zawiniątko przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 180°C.
 - Rybę z piekarnika podawaj z purée ziemniaczanym i bukietem surówek do obiadu.
 

	Ryba z piekarnika w sosie
Ryba z piekarnika w kremowym sosie śmietanowym to jeden z najpopularniejszych pomysłów na rybny obiad. Najlepiej do tego wykorzystać dorsza - jego mięso jest jasne, delikatne, a filet pozbawiony jest ości. Dzięki temu to doskonała baza do rozszerzania diety o rybę dla niemowlaka.
Składniki:
- filet lub płat dorsza,
 - szczypta pieprzu,
 - szczypta soli,
 - 200 ml śmietany 18%,
 - 2 ząbki czosnku,
 - szczypta gałki muszkatołowej,
 - 3 łyżki mąki,
 - 100 ml wody,
 - łyżeczka sosu sojowego,
 - pęczek koperku,
 - plastry cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Filet z dorsza dokładnie oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
 - W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni i przygotuj sos. Wymieszaj zimną wodę z mąką i dodaj do śmietany. Dodaj sos sojowy, gałkę oraz sól i pieprz.
 - Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plasterkami cytryny i polej sosem.
 - Dorsza piecz przez 20 minut. Rybę z piekarnika podawaj niezwłocznie po upieczeniu.
 

	Ryba z piekarnika z warzywami
Pieczone warzywa są pysznym dodatkiem do ryby z piekarnika. Idealnie komponują się z całą potrawą i sprawiają, że nie musisz przygotowywać już niczego więcej. Wykorzystaj warzywa korzeniowe, pomidorki, a także ziemniaki.
Składniki:
- dowolna ryba w całości lub w filecie,
 - łyżka oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz,
 - czerwona cebula,
 - spora garść pomidorków koktajlowych,
 - seler naciowy,
 - kalarepa,
 - połówka cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i osusz. Jeśli używasz ryby w całości, natnij ją lekko wzdłuż.
 - Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, a kalarepę i seler w kawałki.
 - Jeśli używasz całej ryby, część warzyw włóż do środka, a pozostałą ilość wrzuć do naczynia żaroodpornego.
 - Umieść rybę na wierzchu, posyp całość solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i polej oliwą.
 - Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.
 - Na koniec całość udekoruj szczypiorkiem.
 

Czytaj także: Tarta ze szpinakiem i łososiemMintaj pieczony z piekarnikaPrzepis na mirunę - z piekarnika i z patelni

