Reklama
Składniki:
  • 4 filety (po 20 dag) z dorsza bez skóry i ości
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
Reklama

Jarzynka:

  • cukinia
  • 2 młode cebule cukrowe
  • 3 pomidory
  • zielona papryka
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Masło ziołowe:

  • 4 łyżki masła
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżki posiekanych ziół (tymianku, rozmarynu, bazylii)
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Reklama
  1. Masło utrzyj z musztardą, sokiem, skórką z cytryny i posiekanymi ziołami. Uformuj wałeczek, zawiń w folię, schłodź w lodówce.
  2. Filety umyj, skrop z obu stron sokiem z cytryny i sosem sojowym. Przykryj, chłodź 10 minut. Warzywa umyj, oczyść, rozdrobnij. Paprykę z cebulą smaż 3 minuty na 2 łyżkach oliwy. Dodaj cukinię, pomidory i kukurydzę. Dopraw ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj, duś 5 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
  3. Rybę oprósz mąką. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Włóż filety, smaż po 5 min z obu stron na złoty kolor. Masło ziołowe pokrój na plasterki, ułóż na gorących filetach.
Reklama
Reklama
Reklama