Ryba z masłem ziołowym - przepis

Opublikowano: 24.08.2012, 06:48
Reklama
Składniki:
- 4 filety (po 20 dag) z dorsza bez skóry i ości
- sok z cytryny
- sos sojowy
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
Reklama
Jarzynka:
- cukinia
- 2 młode cebule cukrowe
- 3 pomidory
- zielona papryka
- 5 łyżek kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Masło ziołowe:
- 4 łyżki masła
- łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżki posiekanych ziół (tymianku, rozmarynu, bazylii)
- łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Reklama
- Masło utrzyj z musztardą, sokiem, skórką z cytryny i posiekanymi ziołami. Uformuj wałeczek, zawiń w folię, schłodź w lodówce.
- Filety umyj, skrop z obu stron sokiem z cytryny i sosem sojowym. Przykryj, chłodź 10 minut. Warzywa umyj, oczyść, rozdrobnij. Paprykę z cebulą smaż 3 minuty na 2 łyżkach oliwy. Dodaj cukinię, pomidory i kukurydzę. Dopraw ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj, duś 5 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
- Rybę oprósz mąką. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Włóż filety, smaż po 5 min z obu stron na złoty kolor. Masło ziołowe pokrój na plasterki, ułóż na gorących filetach.
Reklama
Reklama
Reklama