Ryba z groszkiem
Filety możesz też obtoczyć w tradycyjnej panierce albo zanurzyć w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu

Przygotowanie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 650 kcal
Składniki na 2 porcje:
- 30 dag mrożonych filetów rybnych, np. z dorsza, miruny, mintaja
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki mąki
- słodka, mielona papryka
- olej
- 4 ziemniaki
- 40 dag mrożonego zielonego groszku
- pół awokado
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Rybę dokładnie rozmroź, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, poporcjuj. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i papryką, odstaw na pół godziny.
2. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie.
3. Kawałki ryby obtaczaj w mące, lekko strzep jej nadmiar, kładź na sporą ilość dobrze rozgrzanego oleju. Usmaż na złoty kolor.
4. Groszek wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2–3 min, odcedź.
5. Awokado umyj, obierz, usuń pestkę, pokrój w plasterki. Groszek polej stopionym masłem. Dołóż kawałki awokado i plasterki cytryny. Podawaj do ryby wraz z ziemniakami.
Kulinarne inspiracje - forum >>