Reklama

Przygotowanie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 650 kcal

Składniki na 2 porcje:

- 30 dag mrożonych filetów rybnych, np. z dorsza, miruny, mintaja
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki mąki
- słodka, mielona papryka
- olej
- 4 ziemniaki
- 40 dag mrożonego zielonego groszku
- pół awokado
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Rybę dokładnie rozmroź, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, poporcjuj. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i papryką, odstaw na pół godziny.

Reklama

2. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie.

3. Kawałki ryby obtaczaj w mące, lekko strzep jej nadmiar, kładź na sporą ilość dobrze rozgrzanego oleju. Usmaż na złoty kolor.

4. Groszek wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2–3 min, odcedź.

5. Awokado umyj, obierz, usuń pestkę, pokrój w plasterki. Groszek polej stopionym masłem. Dołóż kawałki awokado i plasterki cytryny. Podawaj do ryby wraz z ziemniakami.

Reklama

Kulinarne inspiracje - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama