Ryba w orzechach z pieczonymi frytkami

Opublikowano: 23.10.2007, 14:55
Reklama
Składniki:
- 60 dag sprawionej ryby, np. łososia, dorsza, halibuta, morszczuka
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny
- po 2 łyżki mąki i zmielonych orzechów
- olej
- 50 dag ziemniaków
- zielenina
Reklama
Przygotowanie:
Rybę opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na 4 porcje, oprószyć solą, białym pieprzem, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Ziemniaki opłukać, obrać, ponownie opłukać, pokroić w słomkę, starannie osuszyć na papierowych ściereczkach, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec w temp. 190ºC, aż się zrumienią. Rozgrzać olej, panierować rybę w mące z orzechami, smażyć z obu stron, a kiedy się zrumieni, zmniejszyć gaz i dosmażyć. Rybę podawać z frytkami, surówkami lub gotowanymi warzywami, np. brokułami, posypać zieleniną.
Reklama
Reklama
Reklama