Przepis na najlepszą tradycyjną rybę po grecku
Świąteczna ryba po grecku to przepis, w którym potrzebujesz: filet z ryby (np. 0,5 kg dorsza), 2-3 marchewki, 1 pietruszkę, 1 nieduży seler, 2 cebule, 1 por i przyprawy. Tradycyjna ryba po grecku to zdrowe danie, które składa się ze smażonej białej ryby otulonej warzywnym farszem. Oto najlepszy tradycyjny przepis na rybę po grecku: na święta i nie tylko.
Ryba po grecku to klasyka polskiej kuchni. Podstawowe składniki ryby po grecku to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Przepis na tradycyjną rybę po grecku nie jest skomplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem.
	Składniki na świąteczną rybę po grecku:
- filet z ryby (np. 0,5 kg dorsza),
 - 2-3 marchewki,
 - 1 pietruszki,
 - 1 nieduży seler,
 - 2 cebule,
 - 1 por,
 - kilka łyżek kaszy manny,
 - olej lub oliwa do smażenia,
 - 2 liście laurowe,
 - kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
 - 1 mały koncentrat pomidorowy,
 - 1/2 cytryny,
 - trochę posiekanej natki pietruszki,
 - mielona słodka papryka,
 - sól i pieprz,
 - (ewentualnie) garści rodzynek i cynamonu.
 

Księga przepisów: 80 pomysłów na rybę!
Sposób przygotowania ryby po grecku krok po kroku:
- Surowy filet skrop cytryną i oprósz pieprzem oraz solą. Następnie delikatnie obtocz w kaszy mannie. Tak przygotowana ryba gotowa jest do podsmażenia.
 - Na rozgrzaną patelnię wlej olej (lub oliwę) i podsmaż posiekaną cebulę z porem. Dodaj odrobinę soli, dzięki czemu cebula szybciej zmięknie.
 - Do podsmażonych cebuli i pora dodaj pieprz, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach, słodką paprykę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli jesteś odważna, to jest również dobra pora na dodanie cynamonu!
 - Do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Następnie wsyp pokrojone w słupki (lub starte na tarce o grubych oczkach) marchewkę, pietruszkę i selera oraz rodzynki.
 - Naczynie przykryj pokrywką i duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
 - Na patelnię obok wlej olej (lub oliwę) i gdy będzie już gorący, ułóż na niej filety. Podsmażaj rybę po obu stronach, aż do uzyskania pięknego, złocistego koloru.
 - Usmażoną rybę ułóż na dnie półmiska. Podduszone warzywa dopraw szczyptą cukru i odrobiną soli. Wymieszane warzywa ułóż na rybie w półmisku.
 

Niektórzy zamiast koncentratu pomidorowego dodają do ryby po grecku ketchup, potrawa jest wtedy słodsza. Jeśli chcesz zrobić rybę po grecku w najzdrowszej (i najmniej kalorycznej) wersji, możesz upiec rybę do ryby po grecku w piekarniku, zamiast ją smażyć.
Gotowe danie powinno postać w chłodzie przez jeden dzień, a nawet dwa. Gotową rybę po grecku możesz posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 26.11.2015.
Nietypowy pomysł na rybę po grecku z warzywami w roli głównej!

