Ryba po arabsku - przepis na niecodzienne pyszności
Ryba po arabsku to zupełnie nowy wymiar smaku. Przyrządź ją na weekendowe spotkanie z bliskimi!
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kg dorsza,
- 5 dag włoskich orzechów,
- 10 czarnych oliwek,
- 1 cytryna,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Marynata:
- olej,
- 2 listki laurowe,
- 4 łyżki soku cytrynowego,
- 4 łyżki soku cebulowego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 ząbek czosnku.
Sos:
- 4 kromki bułki,
- 25 dag zmielonych migdałów,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 łyżek soku cytrynowego,
- sos z pieczenia,
- sól.
Przygotowanie:
Rybę: sprawić,opłukać, osuszyć rybę i natrzeć solą i pieprzem rybę. Skłądniki marynaty wymieszać ze sobą. Zalać rybę. Pozostawić w chłodnym miejscu na 60 minut. Brytfannę wyłożyć folią, dobrze wysmarowaną oliwą. Przełożyć do niej rybę, zawinąć i zagiąć brzegi folii. Piec w temp. 190 st. C przez 60 minut. Folię delikatnie odwinąć, odlać sos z pieczenia do miseczki. Rybę przełożyć na półmisek i pozostawić do wystudzenia. 5 g migdałów podsmażyć na suchej patelni.
Sos: namoczyć kromki i dobrze wycisnąć. Połączyć ze zmielonymi migdałami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka ilością sosu z pieczenia, aby powstał gesty sos. Zmiksować. Rybę udekorować kawałkami cytryny, czarnymi oliwkami i smażonymi migdałami. W małych miseczkach podać sos, a rybę na talerzu.