Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg dorsza,
  • 5 dag włoskich orzechów,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.
Reklama

Marynata:

  • olej,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 łyżki soku cytrynowego,
  • 4 łyżki soku cebulowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku.

Sos:

  • 4 kromki bułki,
  • 25 dag zmielonych migdałów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 łyżek soku cytrynowego,
  • sos z pieczenia,
  • sól.
Przygotowanie:

Rybę: sprawić,opłukać, osuszyć rybę i natrzeć solą i pieprzem rybę. Skłądniki marynaty wymieszać ze sobą. Zalać rybę. Pozostawić w chłodnym miejscu na 60 minut. Brytfannę wyłożyć folią, dobrze wysmarowaną oliwą. Przełożyć do niej rybę, zawinąć i zagiąć brzegi folii. Piec w temp. 190 st. C przez 60 minut. Folię delikatnie odwinąć, odlać sos z pieczenia do miseczki. Rybę przełożyć na półmisek i pozostawić do wystudzenia. 5 g migdałów podsmażyć na suchej patelni.

Reklama

Sos: namoczyć kromki i dobrze wycisnąć. Połączyć ze zmielonymi migdałami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka ilością sosu z pieczenia, aby powstał gesty sos. Zmiksować. Rybę udekorować kawałkami cytryny, czarnymi oliwkami i smażonymi migdałami. W małych miseczkach podać sos, a rybę na talerzu.

Reklama
Reklama
Reklama