Ryba duszona z warzywami

Składniki:
- 60 dag filetów rybnych bez skóry, np. z dorsza, minataja
- pół cytryny
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Panierować w mące, kłaść na dobrze rozgrzany olej, usmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni. Marchewkę, pietruszę i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa przesmaźyć na oleju, zmniajszyć ogień, dusić 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć kawałki ryby. Całość przykryć, dusić jeszcze 5 minut.
Potrawę zamiast na patelni można dusić w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub rondlu. Jeśli ktoś lubi, może ją przyprawić ziołami, np. odrobiną oregano, estragonem.