Składniki:
- 25 dag rurek rigatoni lub grubszych i dłuższych cannelloni
- 10 dag startego parmezanu
- 20 dag twarogu
- 50 dag szpinaku
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- po szklance mleka lub wytrawnego białego wina
- tłuszcz do formy
- kostka ziołowa
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie:
1. Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć rozdrobniony szpinak i szybko podsmaż.
2. Twaróg rozgnieć, dodaj szpinak, połowę parmezanu, ugotowane na twardo i posiekane jajka wymieszaj, przypraw, dodaj kostkę ziołową.
3. Makaron lekko obgotuj, odcedź, napełnij farszem.
4. W rondlu stop resztę masła, wsyp mąkę i lekko zasmaż, mieszając, wlej mleko i wino, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przypraw.
5. Naczynie natłuść, polej 1/2 sosu, ułóż rurki, polej resztą sosu, posyp parmezanem, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 30 min w 180 st. C.