Składniki:
- 4 rumsztyki o grubości 2 cm
- pomarańcza
- 150 ml śmietanki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- słodka papryka w proszku
- sól
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Zrumień na oleju, oprósz papryką, przykryj i smaż ok. 10 minut.
2. Kotlety opłucz. Smaż na maśle na silnym ogniu po 2 min z każdej strony. Zmniejsz ogień i smaż 3 min z obu stron. Posyp solą i rozgniecionym marynowanym pieprzem, owiń w folię aluminiową i odłóż do ciepłego piekarnika.
3. Ze skórki pomarańczy zestrugaj wiórki, z miąższu wykrój fileciki. Na patelnię wlej śmietanę, dodaj sok z cytryny, skórkę i cząstki pomarańczy. Podgrzej i dopraw.
4. Rumsztyki wyjmij z folii, polej sosem. Podawaj z ziemniakami.