Rumsztyk wołowy z duszonymi pomidorami - przepis

Opublikowano: 06.07.2012, 12:20
Reklama
Składniki:
- 60 dag udźca lub rostbefu
- 4 pomidory malinowe
- cebula
- mała cukinia
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 2–3 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, opłucz, posiekaj. Cukinię pokrój w ćwierćplasterki. W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę i podsmaż na szklisto. Dodaj cukinię i pomidory. Dopraw do smaku ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu.
- Mięso umyj, osusz, pokrój w poprzek włókien na plastry grubości około 1,5 cm. Lekko je rozgnieć, oprósz pieprzem. Obtocz w mące, strzepując jej nadmiar. Na patelni rozgrzej olej. Włóż rumsztyki i usmaż na rumiano po 6–8 minut z obu stron. Ułóż na ogrzanym półmisku. Posyp solą do smaku. Podawaj z duszonymi pomidorami.
Reklama
Reklama
Reklama