Reklama
Składniki:
8 płatów śledziowych,
8 małych korniszonów,
2 cebule,
łyżka musztardy,
łyżka kaparów,
sok z 3 cytryn,
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
kilka gałązek natki pietruszki,
szczypta cukru,
pieprz mielony.
Reklama
Przygotowanie:
Oczyszczone śledzie namoczyć na kilka godzin. Obrać cebulę. Jedną pokroić w talarki, drugą posiekać. Wymieszać z musztardą. Popieprzyć. Posmarować filety śledziowe. Na środku poukładać pokrojone korniszony. Zwinąć w ruloniki. Spiąć wykałaczkami. Zagotować sok z cytryny z taką samą ilością wody i talarkami cebuli. Posłodzić. Dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przełożyć śledzie do słoika. Wlać zalewę. Marynować trzy dni.
Reklama
Reklama
Reklama