Reklama
Składniki:

*5 steków wołowych *5 łyżek startego sera żółtego *5 łyżek łagodnej musztardy,która sprawi,że mięso będzie kruche *1/2 szklanki mąki pszennej *2 duże ogórki konserwowe *1 cebula *5 dużych pomidorów *20 dag pieczarek *3/4 szklanki sosu sojowego *1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego *szklanka ugotowanego ryżu na sypko *2 szklanki wywaru z rosołu (może być kostka rosołowa) *3 łyżki masła *łyżeczka bazylli *3 łyżki pietruszki *2 ząbki czosnku *sól,świeżo zmielony pieprz,papryka słodka mielona,liść laurowy

Reklama
Przygotowanie:

Steki umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry,natrzeć solą,pieprzem a następnie włożyć całość do lodówki na około 20 min.W tym czasie pokroić pieczarki w plastry,cebulę i petruszkę drobno posiekać,ogórki rozkroić wzdłuż na 5 równej długości pasków,czosnek pokroić w cienkie paseczki.Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki,pokroć w ćwiartki. Przygotowć farsz:do miski wsypać ryż,dodać czosnek,sos sojowy,pietruszkę,ser,pieczarki,doprawiamy solą,pieprzem oraz papryką słodką.Całość dobrze mieszamy.Mięso wyciągnąć z lodówki,na każdej części rozprowadzić łyżkę musztardy.Nałożyć przygotowany farsz, ułożyć plaster ogórka i zawinąć mięso w rulon tak,żeby brzegi były w środku.Tak przygotowane rolady dokładnie opruszyć mąką z każdej strony a nadmiar delikatnie zstrząsnąć.Nabić po jednej wykałaczce na każdym brzegu roladek,by dobrze sie trzymały i odciąć końcówki. Rozpuścić masło w rondlu i dodać cebulę.Gdy się zeszkli,delikatnie ułożyć roladki i obsmażyć je dobrze z obu stron.Wlać wino zagotować na małym ogniu i odczekać,aż połowa płynu odparuje.Dodać pomidory,poduśić około 5 minut.Na koniec wlać rosół, powoli doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu dusić pod przykryciem 20 minut.Przed podaniem posypać bazylią. Gwarantuję,że potrawa jest bardzo smaczna,a najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami. Życzę pysznej zabawy w przygotowywaniu dania.

Reklama
Reklama
Reklama