Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto jasne:

  • pół szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
Reklama

Ciasto zielone:

  • 20 dag rozmrożonego szpinaku
  • szklanka mleka
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka

Masa:

  • 30 dag gęstego serka śmietankowego
  • 25 dag mielonego białego sera
  • 2 czubate łyżki chrzanu
  • łyżka śmietany 18-proc.

Dodatkowo:

  • 20 dag wędzonego łososia
  • 25 dag mrożonych paluszków krabowych
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto jasne i zielone osobno zmiksować, doprawić szczyptą soli. Na rozgrzanym oleju usmażyć po 4 naleśniki, przykryć.

2. Składniki masy wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekany koperek.

3. Na arkuszu folii aluminiowej w dwóch rzędach ułożyć jasne naleśniki, tak aby lekko nachodziły na siebie, posmarować masą z koperkiem, ułożyć w trzech rzędach rozmrożone paluszki krabowe i zwinąć w rulon, pomagając sobie folią. Odstawić do lodówki.

4. W taki sam sposób przygotować rulon ze szpinakowych placków, masy i łososia.

Reklama

5. Przed podaniem rolady wyjąć z folii i każdą pokroić na 18 plastrów.

Reklama
Reklama
Reklama