Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 8 długich i cienkich plastrów szynki suszonej (tzw. dojrzewającej) lub surowego boczku
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 2–3 cebule szalotki
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina lub sherry
  • 3 łyżeczki marynowanego pieprzu
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Opłukane mięso pokrój na 8 grubych plastrów. Każdy owiń w szynkę i zepnij wykałaczkami. Oprósz pieprzem, obsmaż z każdej strony na oleju z rozpuszczonym masłem. Zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. na 10 minut.
  2. Przygotuj sos: na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż szalotki, podlej winem i duś 3 minuty. Następnie dodaj pieprz marynowany oraz śmietanę. Sos dopraw pieprzem i solą. Gotuj kolejne 3 minuty.
  3. Polędwiczki ułóż na półmisku. Polej sosem pieprzowym.
Reklama
Reklama
Reklama