Reklama
Ilość kalorii: 560
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 12 płatów lasagne
  • średnia cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oliwy
  • papryczka chili
  • 1/2 pęczka bazylii
  • parmezan
  • suszone oregano
  • suszona
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Warzywa oczyść, pokrój w małą kostkę. Czosnek i chili posiekaj. Na połowie oliwy przesmaż warzywa z połową papryczki chili i czosnku. Podlej winem i chwilę duś, aż warzywa zmiękną, lecz nadal będą jędrne. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi oregano i bazylią. Dodaj posiekaną świeżą bazylię.
  2. W garnuszku, na pozostałej oliwie, przesmaż resztę chili i czosnku. Wlej przecier pomidorowy, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Duś 15 minut.
  3. Płaty lasagne gotuj 8 minut w osolonym wrzątku. Osącz i lekko osusz. Na każdym płacie ułóż farsz i zwiń w roladki. Połowę sosu rozłóż na dnie żaroodpornej foremki, ułóż roladki, polej resztą sosu i posyp serem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj od razu.
Reklama

Zobacz także:

Lasagne ze szpinakiem
Lasagne z mięsem mielonym

Reklama
Reklama
Reklama