Roladki z orzechami

Składniki:
1 kg chudego schabu,
10 dag posiekanych orzechów laskowych,
2 łyżki musztardy,
kilka połówek gruszek marynowanych,
1 łyżeczka lubczyku,
łyżeczka zielonego pieprzu,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Mięso podzielić na 8-10 części, rozbić na cienkie płaty, posmarować musztardą, oprószyć solą i lubczykiem. Gruszki osączyć i pokroić na cząstki grubości ok. 1 cm. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku gruszki, zwinąć roladkę i spiąć igłą do zrazów. Roladki posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w orzechach. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, wlać półtorej szklanki wrzątku wymieszanego z sosem sojowym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 40-50 minut. Na pięć minut przed zdjęciem z ognia dodać zielony pieprz.