Reklama
Składniki:

- 1 filet z łososia bez skóry (ok. 80 dag)
- sól
- pieprz
- pół cytryny
- 4 łyżki majonezu
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- pół szklanki pestek słonecznika
- olej do smażenia

Reklama
Przygotowanie:

Filet opłukać, przekroić na pół, tak by powstały dwa cienkie filety. Każdy przekroić w poprzek na połowę, by otrzymać 4 filety. Skropić je sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Por oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Każdy filet posmarować łyżką majonezu, rozłożyć na nim liście pora i marchewkę, zwinąć ścisłe roladki. Każdą roladkę panierować w jajku rozkłóconym z mlekiem w pestkach słonecznika. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, obsmażyć na rumiano. Zmniejszyć ogień, przykryć, dosmażyć.

Reklama
Reklama
Reklama