Roladki wołowe z pomarańczowym sosem

Opublikowano: 23.11.2009, 11:59
Reklama
Składniki:
- 60 dag wołowiny
- 4 ogórki
- łyżka musztardy
- 8 plastrów wędzonego boczku
- łyżka mąki
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sos:
- po pół szklanki soku pomarańczowego i białego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cytryna
- skórka pomarańczowa
- zielony pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso opłukać, pokroić na plastry, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Ułożyć na mięsie ogórki pokrojone na słupki i paski boczku, zwinąć.
2. Roladki obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, wlać bulion, przykryć, dusić na małym ogniu 1 godz.
Reklama
3. Wino zagotować z sokiem i startą skórką, przecedzić, dodać sok z cytryny i ziarna pieprzu, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, zagotować, polać mięso.
Reklama
Reklama
Reklama