Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 800 g schabu,
  • pieprz i sól,
  • olej rzepakowy.
Reklama

Na farsz:

  • 150 g świeżych liści szpinaku,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść liści świeżej bazylii.
Przygotowanie:

Roladki ze schabu są soczyste i bardzo smaczne. Farsz ze szpinaku, sera mozzarella z dodatkiem czosnku i aromatycznej bazylii nadaje im wyjątkowego smaku.

Może je podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i sałatką. Roladki schabowe świetnie smakują również jako zimna przekąska lub dodatek do chleba.

Jak w łatwo zrobić roladki schabowe?

  1. Schab opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokój mięso w 6 równych plastrów.
  2. Ubij kotlety na cienkie plastry (muszą być cieńsze niż te na tradycyjne kotlety schabowe).
  3. Przypraw mięso solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Smaż, aż liście zmiękną.
  5. Ser mozzarella potnij na niewielkie kawałki, dodaj do niego liście bazylii, a następnie również podsmażony szpinak z czosnkiem.
  6. Gotowy farsz podziel na 6 równych porcji.
  7. Ułóż farsz na każdym plastrze schabu, a następnie zawiń roladki. Aby roladki lepiej się trzymały - do ich spięcia - możesz wykorzystać wykałaczki.
  8. Rozgrzej olej na patelni. Obsmażaj roladki z każdej strony, aż się zarumienią.
Reklama

Więcej przepisów na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis

Reklama
Reklama
Reklama