Reklama

Roladki schabowe są delikatne i kruche - idealne na niedzielny obiad! Farsz można modyfikować według własnego uznania na różne sposoby. W wersji Kasi Bukowskiej roladki schabowe będą nadziewane warzywami. Danie można przygotować z wyprzedzeniem, a później odgrzać - smak będzie równie rewelacyjny. Klucz do sukcesu to dobre mięso!

Reklama

Oto składniki na roladki schabowe z warzywami według Kasi Bukowskiej:

  • 5 kawałków schabu o grubości około centymetra,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • marchewka,
  • czerwona cebula,
  • natka pietruszki,
  • 1-2 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do obsmażenia.

Jak zrobić roladki schabowe z warzywami? Zacznij od przygotowania farszu. Obraną marchewkę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj też cebulę i natkę pietruszki, a także suszone pomidory. Schab rozklep, aby powstały z niego cienkie i duże płaty. Mięso przypraw pieprzem, solą, a potem nałóż dodatki - cebulkę, marchewkę, natkę pietruszki i suszone pomidory. Ciasno zwiń każdą roladkę schabową. Możesz ją spiąć wykałaczkami. Na koniec mięso obtocz w mące.

Zobacz więcej przepisów video

Reklama

Przygotowane roladki schabowe smaż na gorącym tłuszczu, zaczynając od szwu, aby później się nie otworzyły. Gdy mięso jest już podsmażone ze wszystkich stron, zalej je bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama