Rolada z boczku w aromatycznych ziołach

Opublikowano: 24.02.2010, 10:05
Reklama
Składniki:
- 1 kg chudego, surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Boczek opłucz, osusz, jeśli ma żeberka, wytnij je.
2. Ząbki czosnku obierz, zmiażdż w prasce.
3. Boczek natrzyj z każdej strony czosnkiem, solą i pieprzem oraz roztartymi ziołami.
4. Zawiń w folię, wstaw na noc do lodówki.
5. Następnego dnia boczek zwiń w roladę, obwiąż ścisło białą bawełnianą nicią lub sznurkiem.
6. Ułóż w brytfannie, piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Reklama
7. Po upieczeniu wystudź, a potem wstaw do lodówki i dobrze schłodź.
Reklama
Reklama
Reklama