Reklama
Składniki:

- 1 kg chudego, surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Boczek opłucz, osusz, jeśli ma żeberka, wytnij je.

2. Ząbki czosnku obierz, zmiażdż w prasce.

3. Boczek natrzyj z każdej strony czosnkiem, solą i pieprzem oraz roztartymi ziołami.

4. Zawiń w folię, wstaw na noc do lodówki.

5. Następnego dnia boczek zwiń w roladę, obwiąż ścisło białą bawełnianą nicią lub sznurkiem.

6. Ułóż w brytfannie, piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Reklama

7. Po upieczeniu wystudź, a potem wstaw do lodówki i dobrze schłodź.

Reklama
Reklama
Reklama