Reklama
Składniki:

- 1,5 kg schabu karkowego bez kości
- 40 dag suszonych moreli (można je zastąpić śliwkami lub połączyć)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka przyprawy – suszone pomidory
- zielenina
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz, owiń w cienką folię, lekko rozbij na prostokątny płat, natrzyj solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

2. Morele umyj, osącz, zalej winem, odstaw na godzinę, odcedź.

3. Na płacie mięsa rzędem ułóż owoce, zawiń w roladę, zwiąż nicią.

4. Na dużej patelni rozgrzej smalec, obsmaż mięso na rumiano, przełóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia.

Reklama

5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C, wstaw mięso, piecz godzinę, podlewając od czasu do czasu zalewą, a potem powstającym sosem, posyp zieleniną.

Reklama
Reklama
Reklama