Rolada w szpinaku

Składniki:
- 75 dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2–3 drobiowe wątróbki
- 1 jajko
- sól
- biały pieprz
- 20 dag liści szpinaku
- olej
Przygotowanie:
Wątróbki opłukać, obsmażyć na oleju, pokroić w drobną kostkę, mięso zemleć na maszynce z sitkiem z dużymi oczkami, połączyć z wątróbką, dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Szpinak przebrać, opłukać, osączyć, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 2 minuty, wyjąć. Usunąć z liści grube nerwy, ułożyć je na równej powierzchni, np. na desce do krojenia, na liściach położyć uformowane mięso, zwinąć w roladę, przełożyć na folię, zwinąć, zalać taką ilością wrzątku, aby mięso było przykryte, nie więcej. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut, wyjąć, ostudzić w folii. Zdjąć folię, pokroić roladę w plastry, podawać z pikantnymi sosami.
Zamiast szpinaku można mięso owinąć podgotowanymi liśćmi jarmużu. Roladę zawinąć w folię, włożyć do wody, a garnek wstawić do piekarnika.
Źródło: "Przyjaciółka"