Rolada pieczona z bakaliami

Opublikowano: 28.03.2011, 10:55
Reklama
Składniki:
- 1 kg chudej karkówki bez kości
- 10 dag rodzynek
- 5 dag śliwek kalifornijskich
- 150 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- olej
- majeranek
- imbir mielony
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Rodzynki i śliwki opłucz w ciepłej wodzie. Zalej winem, odstaw.
2. Karkówkę umyj, osusz, rozkrój na płat grubości 2 cm. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i imbirem.
3. Bakalie osącz, wyłóż na brzeg mięsa, zwiń je, obwiąż sznurkiem. Włóż do żaroodpornego naczynia, skrop winem i olejem, odstaw na 3–4 godz.
Reklama
4. Mięso piecz 15 min w 200 st. C, a potem ok. 50 min w 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama