Reklama
Składniki:

- 1 kg chudej karkówki bez kości
- 10 dag rodzynek
- 5 dag śliwek kalifornijskich
- 150 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- olej
- majeranek
- imbir mielony
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Rodzynki i śliwki opłucz w ciepłej wodzie. Zalej winem, odstaw.

2. Karkówkę umyj, osusz, rozkrój na płat grubości 2 cm. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i imbirem.

3. Bakalie osącz, wyłóż na brzeg mięsa, zwiń je, obwiąż sznurkiem. Włóż do żaroodpornego naczynia, skrop winem i olejem, odstaw na 3–4 godz.

Reklama

4. Mięso piecz 15 min w 200 st. C, a potem ok. 50 min w 180 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama