Reklama

Składniki

Reklama

1 kg chudego boczku

Reklama
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona ostra, ( jak ktoś lubi czosnek to może użyć innych przypraw takich jak sól czosnkowa, przyprawa do wieprzowiny ),
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • Sposób przygotowania

    Naciąć boczek na pół nie przecinając go do końca. Trochę rozbić. Boczek i polędwiczkę natrzeć przyprawami. Boczek z jednej strony posypać żelatyną, polędwiczkę ułożyć na brzegu i ciasno zawinąć. Obwiązać sznurkiem zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 5 godzin. Po 5 godz. Wyjąc z lodówki i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni. Piec ok. 1 godz. Po godzinie pieczenia rozciąć folię, żeby skórka na wierzchu trochę się przypiekła i piec jeszcze ok.0,5 godz. Wystudzić.

    Reklama
    Reklama
    Reklama