Reklama
Składniki:

- 40 dag wędzonego węgorza
- szczypiorek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- pół czerwonej papryki
- cytryna
- 40 dag ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- cebula
- olej
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce (grube oczka) lub bardzo drobno posiekać, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną i jajka, dokładnie wymieszać i posolić do smaku. Węgorza wyfiletować, szczypiorek posiekać, paprykę, jajka (ugotowane) i węgorza pokroić w kostkę, wszystko wymieszać z kwaśną śmietaną i majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Z utartych ziemniaków zlać nadmiar powstałej wody, rozgrzać patelnię z olejem i smażyć racuszki na złoty kolor; na usmażone placki położyć po łyżce sałatki, udekorować cytryną.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama