Reklama
Składniki:

pół szklanki zimnej wody,
bazylia,
1/2 szklanki śmietany,
1 szklanka starego sera żółtego,
1/2 kg pieczarek,
papryka,
4 cebule,
25 dag boczek wędzony,
20 dag mąka pszenna,
10 dag masło,
3 jajka.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: posiekać masło z mąką i dolewając porcjami lodowatą posoloną wodę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę. Włożyć do zamrażarnika na 15 minut. Farsz: pokroić boczek w paski i wytopić, reszcie tłuszczu zeszklić obaraną i posiekaną cebulę. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i paprykę. Oprószyć bazylią. Ostudzić. Roztrzepać jajka rozbijamy ze śmietaną i serem. Posolić. Formę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowac ciasto. Wyłożyć nim formę podnosząc brzegi (zamiast wałkowania można urywać kawałki ciasta i wylepić nim formę). Ponakłuwac widelcem/ Posmarować farszem. Wlać masę jajeczną. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut.

Reklama
Reklama
Reklama