Quiche z boczkiem

Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
10 dag masła,
2 jajka,
zimna woda,
Farsz:
4 jajka,
20 dag wędzonego boczku,
200 ml śmietany,
1
00 ml mleka,
10 dag żółtego sera,
pieprz,
sól.
Przygotowanie:
Mąkę, masło, jajka i pół łyżeczki soli posiekaćnożem, dodać wody tak, aby wyszło kruche ciasto. Zagnieść i uformować kulę. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Boczek drobno pokroić i usmażyć na patelni tak, aby tłuszcz się wytopił. Śmietanę, mleko, jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli i pieprzu. Schłodzone ciasto rozwałkować
, wyłożyć nim natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem.
Na ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczną, nałożyć boczek, posypać startym żółtym serem. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.