Reklama
Składniki:

Ciasto:

Reklama







25 dag mąki pszennej






10 dag masła,











2 jajka,







zimna woda,








Farsz:
4 jajka,






20 dag wędzonego boczku,









200 ml śmietany,


1







00 ml mleka,








10 dag żółtego sera,






pieprz,
sól.

Przygotowanie:

Mąkę, masło, jajka i pół łyżeczki soli posiekaćnożem, dodać wody tak, aby wyszło kruche ciasto. Zagnieść i uformować kulę. Odłożyć na godzinę do lodówki.










Reklama






Boczek drobno pokroić i usmażyć na patelni tak, aby tłuszcz się wytopił. Śmietanę, mleko, jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli i pieprzu. Schłodzone ciasto rozwałkować



, wyłożyć nim natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem.

Na ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczną, nałożyć boczek, posypać startym żółtym serem. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama